11 НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА МЕДИЦИНЕ СЕ ОДЛУЧИЛО ЗА РАД У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ЗРЕЊАНИН

У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је одржана конференција за медије на којој су представљени млади лекари који су запослење добили у оквиру програма запошљавања најбољих дипломаца медицинских факултета, Владе Србије и Министарства здравља.

У Влади Србије је 12.марта организован свечани пријем и додела уговора за још 530 младих лекара са просечном оценом 8.50, којем су присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар.

На конференцији за медије у зрењанинској болници нове лекаре су представили в.д. директора др Игор Китареску, заменик директора др Вања Кункин и шефица Одсека пријемно тријажне амбуланте др Данијела Рацков.

У Општој болници Зрењанин запослење је добило 11 лекара: Соња Адамовић, Вања Кукић, Иконија Каралић, Сања Попин, Марија Здравковић, Милан Лемез, Тијана Плавшић, Зорана Милић, Марија Васин, Игор Бајевич и Јелена Мишић.

Директор болнице, др Китареску је истакао да је повећањем кадровског плана, у последњих годину и по дана, од када је он директор број лекара повећан за 19, са 187 на 206, за 25 медицинских сестара и техничара и за 10 спремачица. Повећање броја запослених је од изузетног значаја за болницу ове величине, како би могла неометано да функционише, како у ковид, тако и у нон ковид режиму.

Поред овога се интензивно и константно ради на школовању и усавршавању кадра. У априлу месецу планирамо да дамо 10 специјализација из различитих области, а истовремено се полако попуњавају места за најдефицитарније гране, тако да је један лекар завршио специјализацију из анестезиологије у јануру, у априлу један лекар завршава субспецијализацију из кардиологије, два лекара крајем ове и почетком наредне године завршавају специјализацију из опште хирургије.

Др китареску је додао да Општа болница интензивно ради и на набавци нове медицинске опреме. Добили смо 64-слајсни ЦТ апарат, РТГ апарат. Према Покрајинском секретаријату за здравство и Влади Војводине смо конкурисали за 70 милиона динара опреме која између осталог обухвата најновији колоноскоп треће генерације, портабилни ултразвук срца, ултразвук премијум класе за Гинекологију- са сондама за неонатологију, најсавременије лампе за Општу хирургију, комплетан сет инструмената за Општу хирургију, а први пут ће зрењанинска болница добити апарат за магнетну резонанцу.

Шњф Одсека пријемно тријажне амбуланте др Данијела Рацков је истакла да ће повећан број младих лекара олакшати организаццију рада овог одсека, али и осталих служби. „Јако ми је драго да су они проценили да овде могу да се остваре професионално и да свој даљи рад виде у нашој болници, иако већина њих није из ове средине.“

Једна од 11 лекара, др Иконија Каралић је у овој установи 2 месеца дуже од колега и наводи да јој је досадашње искуство позитивно. Истиче да је већ имала искуство у овој установи и одлучила је да се врати из Новог Сада и остане овде.

Програм запошљавања најуспешнијих дипломаца покренуло је Министартсво здравља 2018.године и до сада је у оквиру тог програма, запослено близу 35 000 младих здравствених радника, а у Општој болници су до сада запослени лекари: Сања Миленковић и Петар Анђић и медицинске сестре и техничари: Јелена Вујанов, Наташа Ранков, Бојана Токовић, Јелена Гаврић и Јована Петровић.

Погледајте још

ПРЕДСТАВЉЕНИ НОВИ ЛЕКАРИ СПЕЦИЈАЛИСТИ И СУБСПЕЦИЈАЛИСТИ

На конференцији за медије одржаној у Општој болници „Ђорђе Јоановић” Зрењанин, в.д.директора, др Игор Китареску …