НОВА ДИЈАГНОСТИЧКА МЕТОДА У ОПШТОХЈ БОЛНИЦИ ЗРЕЊАНИН– КОР БИОПСИЈА ДОЈКЕ

У Општој болници „Ђорђе Јоановић“Зрењанин је на конференцији за медије представљена нова дијагностичка метода – кор биопсија дојке.
О новој методи и њеном значају говорили су др Игор Китареску, в.д.директора, др Синиша Милошевић, начелник Одељења радиологије, др Соња Кункин, специјалиста радиологије и др Љиљана Ђурђев, начелница Одељења клиничке патологије.
Директор Опеште болнице др Игор Китареску нагласио је да је нова дијагностичка метода- кор биопсија дојке најсавременији приступ постављању дијагнозе и подсетио да је у зрењанинској болници почетком године почео са радом најсавременији дигитални мамограф. У континуитету су рађени мамографски И ултразвучни прегледи дојке.
Др Соња Кункин, специјалиста радиологије, је нагласила да је на жалост све већи број оболелих од карцинома дојке, Сходно томе покренута је дијагностичка метода – кор биопсија дојке у зрењанинској болници како би пацијентима било брже и једниставније да дођу до коначне дијагнозе и да покрену лечење, јер је сваки дан драгоцен. Кор биопсија је минимално инвазивна процедура која се ради под контролом ултразвука, значи у реалном времену, а код претходно установљене промене путем ултразвучног прегледа. При овој процедуре се улази танком иглом у промену, при чему се узима неколоко исечака који се шаљу на цитолошку анализу, коју раде патолози у зрењанинској болници. Налаз је готов за 7 до 10 дана и зависно од налаза, даље иде терапијска процедура.
Др Синиша Милошевић, специјалиста радиологије, истакао је да је кор биопсија од великог значаја за постављање дијагнозе. Увођењем ове методе је заокружена целокупна дијагностика дојке. До сада смо радили мамографије и ултразвучне прегледе, најсигурнија дијагноза се успоставља биопсијом. До сада су све жене које су требале да раде биопсију биле слате у друге установе у друге градове, сада све могу обавити у Зрењанину.
Др Савовић се захвалио колегама из Каменице, пре свега др Првулов код које су ишли на обуку и која је долазила да обучава.
Др Синиша је додао да поред њих др Марија Ђујић, хирург, такође ради биопсије површних промена, тј. оних које може да напипа.
Др Љиљана Ђурђев, специјалиста клиничке патологије је објаснила да након процедуре узимања узорка, који су милиметарски, они долазе на Одељење патологије на патохистолошку обраду, а затим до патолога на анализу. На основу прегледа патолога одмах се може рећи да ли се ради о бенигној или малигној лезији, што је изузетно битно. Уколико је малигни тумор у питању, ради се додатна обрада у Институту Сремска Камениц, а то је одређивање хормонских рецептора. Истакла је да се карциноми дојке најчешће јављају копд жена , а ли да се могу јавити и код мушкараца.
Др Ђурђев је искористила прилику да апелује и позове жене да схвате значај националног скрининга грлића материце, да се одазову позиву Дома здравља јер се одмах добија термин и за преглед и ултразвук дојке на којем ћемо у самом почетку видети промене и спасити живот.
Поред радиолога др Милошевића и др Кункин, др Мића Петровачки, специјалиста радиолог је такође прошао обуку и ради кор биопсије дојке.
Увођењем ове нове дијагностичке методе, учинили смо је једноставнијом, комфорнијом и доступнијом за наше суграђане, који не морају више путовати у други град.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …