СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА – ПРЕВЕНТИВА ЈА НАЈВАЖНИЈА –

Светски дан борбе против рака обележава се сваког 4. фебруара и представља глобалну иницијативу за уједињење под окриљем Уније за међународну контролу рака, са циљем да што више живота буде спашено од карцинома. Подаци показују да се више од трећине малигних обољења може спречити, а да се чак трећина може излечити ако се болест рано открије и правилно лечи.
У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је овај дан обележен конференцијом за медије на којој је др Ивана Ујфељан Ристоћ, начелница Одељења онкологије говорила о значају превенције, као и о статиистици.
У Србији годишње од рака оболи око 40.000 људи. На жалост, више од половине оболелих губи битку са овом болешћу. Статистика се не разликује много ни у земљама у нашемо окружењу, нити у свету.
“Подаци из болничких картица које показују пријаве малигних болести, а који нису апсолутно тачни, јер има пацијената кој се не јављају код нас, већ се лече или у Каменици или на неком другом месту, показују да смо у 2021. години имали укупно 455 пацијената са малигнитетом, у 2022. било их је 444, а у 2023. 447. То није велики пораст у броју, али постоје разлике које смо приметили у односу на претходни период, а то је да све више обољевају млађа годишта. Такође, приметили смо да неке године имамо већу појаву одређеног карцинома, па смо тако прошле године имали више карцинома панкреаса“, објашњава наша саговорница.
И у свети и код нас људи најчешће обољевају од рака плућа. Они се у Зрењанину лече у Специјалној болници за плућне болести.
Др Ујфељан Ристић наводи да су међу најчешћима карциноми дојке, дебелог црева и уро-генитални. Прошле године је било више карцинома мокраћне бешике, ту су карциноми простате, јајника, грлића материце, ендометријума.
Она истиче да се не зна зашто настаје малигна болест, као и да на то утиче више фактора.
Имамо наследне факторе и спољашње. Полипоза црева је наследна, улцерозни колитиси захтевају редовне контроле.Др Ивана апелије „ Ми имамо одличне лекаре и њих треба слушати и ићи на повремене прегледе колоноскопије. Треба избегавати сунчање, соларијуме… Ја увек кажем људима да испоштују све што је до њих. А оно што не могу да мењају , то је генетика. Саветује се више активности. Ми смо град који има реку, базен. Важни су боравак на свежем ваздуху, правилна исхрана. Треба водити рачуна о телесној тежини, избегавати пушење, алкохол…“.
Лекари све више уче, а доступна терапија у лечењу је све боља и боља.
“Дајемо иновативне, биолошке, имунолошке терапије. Успештност терапије је боља, али ја се увек пре залажем за превентиву. Свака болест има своје стадијуме и свака се најлакше лечи у почетку. Ако редовно радите колоноскопију и отклоните полип од којег настаје карцином, ви сте излечени. Колеге из саветовалишта за жене шаљу позиве за скрининг, али се пацијенткиње не одазивају. А постоје притужбе да не могу да добију термин за преглед. Ако добијете позив, одазовите се, није ништа прече од тога“, упозорава наша саговорница.
„Самопреглед дојки траје краће него да идете на фризуру или нокте. Пет, десет минута у стојећем или лежећем положају рука је подигнута, а другом руком се прегледа супротна дојка. И наше пацијенткиње које су оперисане и поред снимања обазвено раде самопрегледе. Уколико приметите промене које нису уобичајене у пражњењу црева, болове јавите се на време на преглед. Не значи да пацијенти треба да иду стално на нека снимања, али превентива је важна“, истиче Ујфељан Ристић.
Додаје и да важну улогу у превентиви имају изабрани лекари у примарним здравственим установама.
Уколико неко има породичну анамнезу, напомиње, захваљујући сарадњи зрењанинске болнице са генетским саветовалиштем Онколошког института у Каменици, пацијенти се тамо шаљу на генетска испитивања.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …