СКРИНИНГ АНЕУРИЗМЕ АБДОМИНАЛНЕ АОРТЕ

Још једном подсећамо суграђане да је акција скрининга анеуризме абдоминалне аорте у Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин и даље у току.

На прегледе се могу јавити пушачи старији од 65 година (мушкарци и жене), јер су они ризична група за ово обољење.

ЗАКАЗИВАЊЕ СЕ ВРШИ СВАКОГ РАДНОГ ДАНА ОД 8 ДО 12 ЧАСОВА НА БР.ТЕЛ: 023/513-328

Прегледи се обављају на Радиолошком одељењу Опште болнице Зрењанин.

На међународном скупу кардиоваскуларних хирурга у Београду, који је одржан 31.10.2022. године је констатована значајна учесталост анеуризми и предложен је наставак студије ради добијања већег узорка и прецизнијих података. Др Вања Кункин, помоћник директора Опште болнице Зрењанин, је представио податке наше установе. анализом 164 пацијената, добијени су следећи подаци:
17% је имало анеуризму ширине преко 25mm,
9,1% преко 36mm,
3,7% преко 46 mm,
0,6% преко 56 mm,
Један пацијент је хитно упућен у Ургентни центар због сумње на дисекцију.

Анеуризма је проширење крвног суда које се најчешће дешава на трбушном делу аорте. Фактори ризика су пушење и животна доб (преко 65 година), обољење је чешће код мушкараца, али у последње време је учестало и код жена, због начина живота. Поред ових фактора, хипертензија такође може бити фактор ризика.
Анеуризма абдоминалне аорте је прогресивно обољење, које настаје са старењем. Аорта, као крвни суд, постепено расте и не прави никакве симптоме. Смртност код пацијената код којих је аорта пукла је висока, од 30 до 80%, док је код планираних операција 1 до 3%. Она не може да се лечи лековима, не оперише се одмах када се открије, гледа се њен пречник и ризик да пукне.

Све ово говори о значају овог скриининга и значају раног откривања обољења

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …