ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО БОЛНИЦУ ГРАД ИЗДВОЈИО 2,5 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ КАРДИОЛОШКИХ БОЛСЕНИКА

Општу болницу „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин су 1. марта 2023. год. посетили градоначелник Зрењанина Симо Салапура и члан Градског већа Миле Ковачевић. Том приликом одржан је радни састанак са руководством Болнице, а затим су обишли Радиолошко одељење где је смештен нови ЦТ апарат, Ангио салу и као и простор на коме ће бити изграђен објекат за магнетну резонанцу (простор некадашњег Породилишта).
Градоначелник је истакао да је закључком који је одобрила Скупштина града одобрено учешће града Зрењанина у реализацији пројекта Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин за унапређење здравствене заштите кардиолошких болесника у износу од 2.500.000 динара у 2023. години. То су средства опредељена за долазак интервентних кардиолога из Новог Сада или Београда, како би се скинула листа чекања за катетеризацију срца.
Подсетио је и на чињеницу да су до прошле године просечна улагања Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за здравство у зрењанинску болницу износила око 40 милиона динара годишње, а да је прошле године издвојено рекордних 120 милиона динара.
Сарадњу Града Зрењанина и Опште болнице „др Ђорђе Јоановић“ оценио је као добру и истакао да се она посебно интензивирала у периоду короне, када се комуникација одвијала готово свакодневно и тицала се набавке регулатора за кисеоник, логистике, примања најтежих пацијената и решавања проблема насталих услед епидемије.

Поред тога, навео је, Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин кроз подршку Компаније НИС за набавку ултразвучног апарата са три сонде, додељено је 6,5 милиона динара.

– Сада радимо на веома важној ствари, а то је добијање магнетне резонанце коју Зрењанин никада није имао, после неколико покушаја, ове године очекујемо да се тај велики пројекат реши и да имамо још бољи квалитет лечења на територији средњег Баната – рекао је још градоначелник Симо Салапура.
Др Игор Китареску је захвалио градоначелнику Салапури и Скупштини града на донетој одлуци којом је 2,5 милиона динара опредељено за област интервентне кардиологије.

– У питању је имплементација пејсмејкера где ће проф. Др Драган Ковачевић наставити да долази у зрењанинску болницу и уграђује трајне пејсмејкере и ту више немамо листу чекања јер он то континуирано ради већ годину дана, а истовремено, највећи део средстава биће употребљен у другу област интервентне кардиологије, а то је долазак интервентних кардиолога из ИКВБВ Сремска Каменица или Клиничког центра Србије за потребе Ангио сале. Да појасним, ту се ради о листи чекања за микро оштећења срца, значи Нон – стеми инфаркте и припрему за валвуларну кардиохирургију. Та листа данас броји око 200 болесника што је око шест месеци чекања. Ми и даље Стеми инфаркте, између 300 и 350 годишње, то су велики инфаркти, шаљемо за Инстит за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица, један део њих радимо када нам ангио сала ради четири пута недељно у току преподневних сати, а мањи инафркти који се по модерном схватању морају катетеризирати раде се по листи чекања . Надамо се да ћемо је и укинути и да ћемо ући у миран период где ће болесници у најбржем року бити рађени – казао је доктор Китареску.
– Зрењанин чекају велике ствари, имаћете прилику да видите најновији ЦТ који је стигао, очекујемо употребну дозволу, мерења су извршена и очекујемо да у најбржем року буде пуштен у рад. То је ЦТ апарат који је купило Министарство здравља, а очекујемо да за две три недеље крену радови на адаптацији простора за магнетну резонанцу – додао је директор болнице др Игор Китареску.

Погледајте још

СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

Светска недеља дојења сваке године се обележава у више од 170 земаља света како би …