ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ ПОРОДИЛИШТУ ПРВА БЕБА У 2023.ГОДИНИ ДЕВОЈЧИЦА

Градоначелник Зрењанина, Симо Салапура је првог јануара 2023. године посетио Службу гинекологије и акушерства Опште болнице Зрењанин заједно са Радошем Пејовићем, помоћником покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова и директором Болнице др Игором Китарескуом.
Традиционално, градоначелник је директору и особљу Опште болнице, као и свим породиљама на одељењу, пожелео све најбоље у Новој години и уручио поклоне Града Зрењанина – пакете с опремом и козметиком за бебе, а прворођеној беби и ауто-седиште, које ће и другим бебама бити уручено на заједничкој свечаности у Градској кући, током пролећа.
Прву бебу у 2023. години, девојчицу Табиту је у 7.50 часова донела је на свет Дијана Цирок из Зрењанина. Беба је тешка 3,460 кг и 52 центиметра дугачка.
„Обишли смо све мајке и бебе, поделили пригодне поклоне, разговарали с мајкама и чули од њих да су задовољне условима које овде имају, али се ми трудимо да, кроз наше мере подстицаја и пронаталитетне политике, унапредимо положај мајки у нашој локалној заједници. Новчана средства која издвајамо обухватају период од пре рођења – подршку рађању и родитељству – па преко самог рођења детета, дакле за прво, друго и остале рођене бебе, затим кроз периоде предшколског, школског, све до студентског узраста, у виду регресираног боравка у вртићима, школских уџбеника и прибора, стипендија, превоза и разних других давања, и у укупном збиру та средства су у протеклој години достигла 700 милиона динара“, рекао је градоначелник и најавио програм који ће се реализовати у овој години.
То је Програм компаније НИС – „Заједници заједно“ који се тиче унапређења мера пронаталитетне политике и репродуктивног здравља на територији нашег града и вредан је 12,5 милиона динара. Између осталог, Општа болница добиће још један 3Д ултразвучни апарат.
Дежурни гинеколог, др Александар Бељац је изнео податак да је у у току прошле године (2022.) обављен 1171 порођај, рођено је 607 дечака и 592 девојчице, уз 17 пари близанаца, што је на жалост за 100 беба мање у односу на 2021. годину.
Посебан утисак и емоције оставиле су бебе одевене у мале вилењаке, са посебно кројеним оделцима и капицама, на идеју др Свјетлане Ждрале, шефице Одсека неонатологије Опште болнице.
„Срећна сам што у овом тренутку имамо 19 беба на нашем одсеку, од којих су три новогодишње и све бебе и мајке су у добром здравственом стању. Желим да нам цела година буде здрава, лепа, срећна, испуњена децом, љубављу, надом и богатством породичног живота. Потрудили смо се ове године на нашем одсеку и лично организовали да набавимо оделца за бебе и капице, да малишани буду посебно дотерани у новогодишњем амбијенту, а и да маме имају посебну успомену на овај дан, с обзиром да нису са својим породицама за новогодишње празнике, али су урадиле најлепшу ствар у животу – постале су маме и са својим бебама су на сигурном и безбедном месту, уз сву пажњу и негу, коју сигурно осећају“, поручила је др Ждрале.

Погледајте још

Саопштење за јавност

Скупштина Града Зрењанина је одобрила средства за реализацију пројекта Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин за …