ОБЕЛЕЖЕНА ЛЕКАРСКА СЛАВА – СВЕТИ ВРАЧИ КОЗМА И ДАМЈАН

Лекарска слава – Свети врачи Козма и Дамјан је обележена у организацији Подружнице лекара Зрењанин 14. новембра 2022. године литургијом и резањем Славског колача у Храму Успећа Пресвете Богородице, након чега је у Духовном центру “Преподобни Рафаило Банатски” организован свечани пријем.

У вечерњим сатима лекари су прославу наставили на традиционалном лекарском балу који је одржан у хотелу „Војводина“.

Кума Славе је др Милана Ракита, специјалиста анестеије са реаниматологијом у болници „Свети Јован“. Кумство је преузела др Софија Лугоња, гастроентеролог Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин.

Свети Козма и Дамјан се сматрају заштитницима лекарске професије. Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа „ради добитка и богаћења“, већ „Бога ради“, па су у народу познати као свети Безсребреници.
Они су браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ.
Записано је такође да је Козма „љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата“.

Светитељи су ипак сахрањени један поред другога у месту Фереману. Светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовековној одежди, с ковчежићима у којима су носили лекове. Једна од најпознатијих фресака с ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Погледајте још

ДОЗВОЉЕНЕ ПОСЕТЕ ЛЕЖЕЋИМ ПАЦИЈЕНТИМА

На основу дописа Министарства здравља Републике Србије, укида се Одлука Министарства здравља о забрани посета …