ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ – ПОЛА ВЕКА ОД ОСНИВАЊА КОРОНАРНЕ ЈЕДИНИЦЕ ПРВЕ У ВОЈВОДИНИ, МЕЂУ ПРВИМА У ТАДАШЊОЈ ДРЖАВИ

Велики јубилеј – 50 година од оснивања Коронарне јединице Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин, обележен је 4. Новембра 2022. у Барокној сали Градске куће свечаном академијом.
Прусуствовали су еминентни стручњаци из ове области, као и лекари и медицинске сестре који су кроз деценије рада допринели раду и развоју Коронарне јединице зрењанинске болнице.
У име Града Зрењанина присутнима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац честитавши јубилеј лекарима, медицинским сестрама, техничарима, хигијеничарима, као и свима који су дали свој допринос у раду Коронарне јединице.
Директор Болнице, др Игор Китареску је истакао да 50 година јесте велики јубилеј, чијим обележавањем сигурно корачамо у будућност, стварајући нове генерације стручњака спремне да одговоре свим изазовима. Честитао је свима, пре свега запосленима у Коронарној јединици, уз жеље за и даље професионалне успехе, стално усавршавање и одржавање заслуженог статуса у струци и друштву, а да се при томе никада не сме заборавити да је све подређено једном циљу – здрављу и благостању људи. Др Китареску је исказао велику захвалност свим грађанима нашег округа, локалним самоуправама, посебно Граду Зрењанину, оснивачу, влади АПВ, Министарству здравља, и свим институцијама на које се наслањамо и надовезујемо, са заједничким циљем унапређења квалитета у здравству.
„Свечаном академијом обележавамо пола века рада Коронарне јединице у нашем граду. Желимо да укажемо на наше суграђане који су искористили своје знање, умеће и енергију давне 1972. године и препознали потребу за увођење интензивне кардиолошке неге, а све у смислу што бољег пружања помоћи пацијентима оболелих од акутних кардиолошких болести, првенствено акутног инфаркта миокарда“, рекла је др Јелена Лукућ Петров, кардиолог, шеф Коронарне јединице и Пејсмејкер центра Опште болнице „Ђорђе Јоановић“.
„Пре 50 година основана је прва Коронарна јединица у Војвдини од тада се људи који су радили у Коронарној јединици труде да одрже висок ниво и ми се и дан данас налазимо у врху српске кардиологије. Током пола века рада јединице велики број људи је радио, прошло је много пацијената и спасено је много живота. Рад у интензивној јединици је један од најтежих послова у медицини и мислим да је ово једна диван јубилеј, стога треба одати велику почаст вим лекарима и сестрама који су радили, који сада раде и да дамо подстрек онима који долазе“, истакла је др Сања Ђурин начелник Интерног одељења.
Др Урош Бачић, кардиолог и шеф Катетаризационе лабораторије истакао је да је поред импозантног јубилеја Коронарне јединице, ових дана и Катетаризациона лабораторија обележава мали јубилеј – пет година постојања. Урађено је 1500 интервенција у смислу инвазивне хемодинамске обраде и око 250 имплантација стентова.
Милена Станков, виша медицинска сестра која је учествовала у оснивању ове јединице давне 1972. године је подсетила како је рад у Јединици изгледао некада.
Свечану атмосферу академије употпунили су својим учешћем вокални квартет Вита Бревис и гудачки квартет Зрењанинске филхармоније.
Др Јелена Лукић Петров нас је кроз презентацију упознала са историјатом, садашњим моментум Коронарне јединице и плановима за будућност.
Бечкеречка болница основана је давне 1769. године, а на овом месту Болница се налази од 1895. године
Године 1951. почела је са радом Крадиолошка служба, прва у Војводини.
Године 1972. основана је Коронарна јединица, прва у Војводини, међу првима у тадашњој држави.
Коронарна јединица добија нову локацију у згради нове болнице 2008. године . Пресељењем у нове просторије наствља се са интензивним едуакцијама и повећава квалитет и ниво збрињавања болесника са акутним кардиолошким болсетима.
02.09.2008. године отворен је Пејсмејкер центар, трећи у Војводини.

Од 2008. до 2013. Коронарну јединицу чине др Мирослав Радовић- кардиолог и шеф КЈ, др Славенка Петковић Ћурић, кардиолог, др Золтн Ф. Лазар кардиолог, др Јелена лукић петров , лекар на субспецијализацији из кардиологије, др Санвила Станков, специјалиста интерне медицине.
Године 2013. Коронарну јединицу чине др Золтaн Ф. Лазар кардиолог и шеф Коронарне јединице са хемодинамиком и Пејсмејкер центром, др Славенка Петковић Ћурић, кардиолог, др Јелена Лукић Петров, кардиолог, др Санвила Станков, кардиолог, др Игор Китареску, кардиолог, др Урош бачић, кардиолог и др Теодора Паунић Бугар, кардиолог.
2017. године отворена је Сала за катетеризацију и започета је едукација лекара, рендген техничара и инструментара која и данас траје… Коронарна јединица осим 10 кревета нивоа интензивности 2, добија и 5 полуинтензивних кревета за потребе припреме и праћења пацијената након елективне коронографије
Коронарну јединицу данас чине: др Јелена Лукућ Петров, кардиолог – шеф КЈ, др Урош Бачић, кардиолог- шеф Катетаризационе лабораторије, др Теодора Паунић Бугар, кардиолог, др Лука Сентивански, клинички лекар, Сања Цвејанов, ВМС и водећа сестра, 30 сестара и техничара, 9 са ВССС у здравству и 2 хигијеничара.
Рад у Коронарној јединици је 24/7, а омогућен је захваљујући подршци кардиолога Установе: др Сања Ђурин, кардиолог – начелник Интерног одељења, др Јасмина Ђорђев, кардиолог – начелник Специјалчистичко консултативног одељења, др Слађана Достанић Ђуриж, кардиолог – шеф Одсека кардиологије, др Игор Китареску, кардиолог – директор Болнице.

Пејсмејкер центар данас чине: др Јелена Лукић Петров, кардиолог и шеф, Мартина Нинковић, водећа медицинска сестра, Срђан Бенгин, медицински техничар инструметар, Едвин Хорват, виши медицински техничар инструментар на едукацији и Ненад Стојанов, медицински техничар инструментар на едукацији.
Катетаризациона лабораторију данас чине: др Урош Бачић, кардиолог и шеф, Олгица Марков, водећа медицинска сетрса, Кристијан Бодо, медицински техничар инструментар, Дејан Клепић медицински техничар инструментар и Алекса Шербула, медицински техничар инструментар.
Коронарна јединица данас – сутра: др Дору Орза, лекар на специјализацији интерне медицине и на едукацији за инвазивну кардиолошку дијагностику, др Велимир Чолак, лекар на специјализацији интерне медицине и на едукацији за инвазивну кардиолошку дијагностику, др Благоје Ковачевић, лекар на специјализацији интерне медицине и на едукацији за инвазивну кардиолошку дијагностику и др Јаков Дабић, лекар на специјализацији интерне медицине и едукацији пејсмејкера.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …