СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Светски дан менталног здравља је обележан 10. октобра 2022. године под слоганом „Ментално здравље и благостање нека постане глобални приоритет за све“. Као годинама уназад, овај дан је обележен и у Општох болници Зрењанин, а шеф Одсека дневне болнице Психијатрије – др Весела Јашин Лалетин је скренула пажњу на обољења ове врсте.
– Једна трећина становника Србије је угрожена психички. То је податак који је веома поражавајући, али ако се осврнемо уназад шта су генерације преживеле од грађанског рата, распада Југославије, међународне санкиције, несташице, инфлација, пропаст фирми које се у Зрењанину броје на десетине, та болна транзиција, па све до бомбардовања, 5. октобар, економска криза….Па на тако ослобљен организам долази пандемија, сада рат у Украјини, најава тешке зиме, несташице енергије…Са свим овим проблемима се много лакше живи уколио имамо добро и снажно ментално здравље, каже др Весела Јашин Лалетин.
Додаје да из тих разлога ставља акценат на промоцију менталног здравља, односно, побољшање благостања свих људи независно од тога да ли су они болесни или не, јер како каже, превенцијом смањујемо број болесних, али промоцијом смањујемо ризик да се болест појави.
Каже да због целокупне ситуације са вирусом корона пацијенти не могу да излазе напоље, да немају посете и физичког контакта са ближњима који је веома важан за њихов процес лечења.

ДР Весела додаје да да су психички поремећаји и психијатријски поремећаји су још увек табу тема. Урађена је студија на хиљаду испитаних становника Србије старости од 18 до 65 година, 39 одсто њих је рекло да не би били сагласни да се неко из њихове примарне породице лечи или потражи помоћ психијатра, док једна трећина не би била спремна да живи са особом која има ментални поремећај. Овај податак нам све говори. И даље је то стигма. Страшно је потражити помоћ психијатра јер се одмах етикетира “он је луд”. Наши људи јако лако суде, лако постављају дијагнозе, али се често и сами „лече“ што је најгоре.

Др Весела Јашин Лалетин наводи да је од велике важности да се људи обрате за стручну помоћ у акутним фазама, како би се избегао прелазак из акутне у хроничну болест.

Погледајте још

Саопштење за јавност

Скупштина Града Зрењанина је одобрила средства за реализацију пројекта Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин за …