НОВА ОПРЕМА НА ОДСЕКУ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЈЕ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је 10.10.2022. год. Општу болницу “Ђорђе Јоановић”, заједно са чланом Градског већа, др Милетом Ковачевићем и начелницом Одељења за друштвене делатности Јеленом Драгић, где је најпре уручио апарат за инсеминацију обезбеђен средствима из градског буџета, а затим обишао Одељење за гастроентерологију, где је инсталирана вредна опрема набављена средствима покрајинске Владе – најсавременији ендоскопски стуб за колоноскопију, вредности преко 9.800.000,00 дин.
Директор болнице др Игор Китареску захвалио се градоначелнику Салапури и његовом тиму на донацији микроскопа са пратећом опремом, који ће одељењима урологије и гинекологије служити да унапреде инсеминацију и припрему за вештачку оплодњу.
Он је подсетио и да је град донирао регулаторе кисеоника, који су пацијентима много значили у периоду ковида, како би имали довољно кисеоника у сваком тренутку.
– Можемо се подичити да ниједан наш болесник није остао без адекватне кисеоничне подршке током овог тешког периода – указао је он.

Др Китареску је рекао и да је један од нових апарата који су добили ове године најсавременији колоноскоп, који ће сигурно много значити у експанзији колоректалног карцинома и других гастроентеролошких болести и допринети све бољој дијагностици и бољем и бржем препознавању ове опаке болести. На тај начин, како је навео, уз подршку патологије, лекари ће моћи брзо и ефикасно да ураде и омогуће праву дијагнозу болесницима и тиме омогуће што ранију терапију, како хируршку, тако и онколошку.

Директор болнице Игор Китареску казао је и да је Зрењанин коначно склопио финансијску конструкцију за набавку магнета и да ће болница у следећој години, по први пут, добити магнетну резонанцу, а објекат ће бити изграђен на месту старог породилишта.

Појаснио је да је јавна набавка за изградњу објекта, практично, већ кренула и да је у плану да се након завршетка у тај објекат премести магнет јачине 1,5 Тесла из Клиничког центра Војводине.
– Истовремено добили смо нови ЦТ апарат преко републичког Министарства здравља, који ће, уз постојећи паралелно функционисати, чиме ће бити омогућен већи број прегледа и квалитетнија слика, с обзиром да је четири пута јачи од овога који тренутно поседујемо – рекао је Китареску .

Гастроентеролог, др Душан Сланкаменац је истакао да је на Интерном одељењу болнице, Одсеку за гастроентерологију, у функцији један од најсавременијих апарата за доњу ендоскопију или колоноскопију, вредан 9,8 милиона динара.
– То је први апарат такве врсте у Србији, набављен захваљујући ангажовању нашег директора, као и Покрајинског секретаријата, који је обезбедио средства за то, тако да ће наши пацијенти имати најбољу могућу дијагностику, са најсавременијим апаратима – казао је др Сланкаменац.

Иначе, Покрајински секретаријат за здравство је за 2022. годину зрењанинској болници, за набавку нових дијагностичких апарата, опреме и инструмената, обезбедио чак 108.349.840,00 динара.

Погледајте још

ЗА 10 ДАНА ЈЕ УРАЂЕНО 150 МАМОГРАФИЈА

У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је од почетка рада новог дигиталног мамографа (11.01.2024.), за …