ПРЕЛЕПА СЛИКА ИЗ ЦЕНТРА ГРАДА МАМЕ И БЕБЕ ПОДРЖАВАЈУ НАЦИОНАЛНУ НЕДЕЉУ ДОЈЕЊА

Национална недеља промоције дојења је обележена у организацији Неонатолошког одсека и Акушерског одсека Опште болнице Зрењанин и Поливалентне патронажне службе Дома здравља Зрењанин. Овом приликом организована је шетња којој се одазвао велики број мама које доје или су дојиле са бебама и децом, тако да је из центра нашег града послата најлепша могућа слика.
У Републици Србији се Национална недеља промоције дојења обележава сваке 40. недеље у годони, што симболично представља трајање трудноће. Ове године се обележава у периоду од 3. до 10. октобра под слоганом: ”Иступи за дојење, едукуј и подржи”.
На челу шетње су били шеф Одсека неонатологије Опште болнице -др Свјетлана Ждрале са својим сарадницима и главна сестра Поливалентне патронаже Дома здравља- Слађана Станић са својим сарадницима.
„Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције“, истакла је др Свјетлана Ждрале.
„Како породилиште креће тако ми настављамо, с тим што патронажна служба има ту предност да ступи у породицу пре самог рођења и да прати једно дете по изласку из породилишта и једну жену која доји читав низ година након тога. Подршку пружамо током целе године а данас смо само иступили да бисмо показали шта радимо у току 365 дана а то је да кроз школе за труднице већ обучавамо наше труднице колико је значајно дојење, а исто тако се много трудимо да и наши очеви буду велика подршка, рекла је Слађана Станић.”

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …