ПРОДУЖЕНА АКЦИЈА СКРИНИНГА АБДОМИНАЛНЕ АОРТЕ

Помоћник директора за медицинске послове Опште болнице Зрењанин, др Вања Кункин је подсетио суграђане да прегледи у склопу скрининга анеуризме абдоминалне аорте у зрењанинској болници трају више од два месеца, а планира се продужење од месец дана. У овај пилот програм су поред наше болнице укључене још три болнице- у Ваљеву, Краљеву и Пироту.

До сада је урађено око 110-120 прегледа у Зрењанину и потребно је да се уради макар још толико да бисмо имали репрезентативан број са којим бисмо могли да покренемо програм увођења редовног скрининга за ово обољење – истакао је др Кункин.

На прегледе се могу јавити пушачи старији од 65 година (мушкарци и жене), јер су они ризична група за ово обољење.

ЗАКАЗИВАЊЕ СЕ ВРШИ СВАКОГ РАДНОГ ДАНА ОД 8 ДО 12 ЧАСОВА НА БР.ТЕЛ: 023/513-328
Прегледи се обављају на Радиолошком одељењу Опште болнице Зрењанин.
Анеуризма је проширење крвног суда које се најчешће дешава на трбушном делу аорте. Фактори ризика су пушење и животна доб (преко 65 година), обољење је чешће код мушкараца, али у последње време је учестало и код жена, због начина живота. Поред ових фактора, хипертензија такође може бити фактор ризика.
Анеуризма абдоминалне аорте је прогресивно обољење, које настаје са старењем. Аорта, као крвни суд, постепено расте и не прави никакве симптоме. Смртност код пацијената код којих је аорта пукла је висока, од 30 до 80%, док је код планираних операција 1 до 3%. Она не може да се лечи лековима, не оперише се одмах када се открије, гледа се њен пречник и ризик да пукне.
Све ово говори о значају овог скриининга и значају раног откривања обољења

Погледајте још

ЗАКАЗИВАЊЕ МАГНЕТНЕ РЕЗОНАНЦЕ

Од понедељка, 06.новембра 2023. године почиње заказивање дијагностичких прегледа на магнетној резонанци у Општој болници …