СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ ОБАВЉЕНИ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ЗРЕЊАНИН

Директор Опште болнице Зрењанин, др Игор Китареску, је на конференцији за медије представио заинтересованост грађана за скрининг прегледе у којима је учествовала Болница.
„Крајем марта ове године је дошло до квара јединог мамографа који поседује Средњобанатски округ. Како је овлашћени сервисер констатовао да поправка не може да обезбеди његово нормално функционисање, у договору са покрајинским секретаром за здравство, Доц.др Зораном Гојковићем, је одлучено да се купи нови дигитални мамограф, који би требало да стигне до краја године.
Потрудили смо се да у том периоду обезбедимо суграђанкама прегледе у оквиру скрининга, иако је за организацију скрининга одговоран Дом здравља“ истакао је др Китареску.

Мобилни мамограф чијим радом руководи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку Министартва здравља, је од 06.06.2022. до 15.07.2022. године у Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин, где се врши организовани скрининг рака дојке на територији општине Зрењанин, за све заинтересоване жене старости од 45 до 69 година које се већ не лече од рака дојке и које у последње две године нису радиле мамографију, као и за жене после 40-те године старости, које у породици у крвном сродству имају оболеле од карцинома дојке.
Др Китареску је изнео статистику: „До данас (12.07.2022.) је обављено 1026 прегледа, a имамо заказано још 80. Скинуте су све жене са листе чекања, коју заказује Дом здравља. За месец и по дана ћемо урадити око 1100 прегледа, што је број који се уради на шестомесечном нивоу. Од првих 200 прегледаних жена, 10% је упућено на додатну дијагностику. Начелно имамо договор са директорком Батута, Проф др Верицом Јовановић, уколико је потребно да Покретни мамограф дође још једном септембра или октобра“.

Иначе, на болничком мамографу, када редовно ради, се просечно обави око 150скрининг мамографија и око 50 дијагностичких мамографија на месечном нивоу.

Подсећамо суграђане де је у Општој болници Зрењанин у току скрининг анеуризме абдоминалне аорте.
На прегледе се могу јавити пушачи старији од 65 година (мушкарци и жене), јер су они ризична група за ово обољење.
ЗАКАЗИВАЊЕ СЕ ВРШИ СВАКОГ РАДНОГ ДАНА ОД 8 ДО 12 ЧАСОВА НА БР.ТЕЛ: 023/513-328
Скрининг ће трајати три месеца; јуни, јули, август, по потреби и дуже, на Радиолошком одељењу Опште болнице Зрењанин.
Анеуризма је проширење крвног суда које се најчешће дешава на трбушном делу аорте. До сада је урађено 60 ових прегледа.

У Општој болници “Ђорђе Јоановић” Зрењанин су 24. маја 2022. године били организовани прегледи за пацијенте са псоријазом – без упута и бесплатно. Поред лекара зрењанинске болнице др Гордане Ђурић, др Драгане Дујин Бајат и др Матилд Чеке, прегледе је вршила и Проф.др Зорица Гајинов из Клиничког центра Војводине.
Заинтересованост грађана је била велика. Они који из неког разлога нису успели да обаве овај преглед, то могу учинити свакодневно уз упут изабраног лекара. Већином су се јављали пацијенти оболели од псоријазе који су се годинама лечили сами, без стручног надзора. На прегледу им је заказан контролни термин, тако да ће наставити адекватно лечење уз стручни надзор, а 50% њих је за системску терапију.
Кампања Еуромеланом је одржана 13.06.2022.године широм Србије. Општа болница Зрењанин се одазвала и учествовала као увек до сада. Слоган овогодишње кампање: „Рак коже: није до година, већ до УВ зрачења“. Заинтересованост је увек велика за ове прегледе. Сви који нису успели тог дана да се прегледају, то могу учинити свакодневно, уз упут.
Директор је додао: „Овим сам хтео да вас упознам да поред свих обавеза које Општа болница Зрењанин има у пружању секундарне здравствене заштите, трудимо се да радимо и на превенцији кроз ове скрининге којима се увек одазивамо“.
Поред хитних стања, приоритетних упута и хитног збрињавања на стационарном лечењу, у Болници се раде елективни прегледи кроз Одељење специјалистичко консултативних прегледа. Раде се контролни и први прегледи. У периоду од јанура до јуна 2022. године је у зрењанинској болници извршено112.223 амбулантних прегледа, што је у просеку 18.704 прегледа месечно, од тога је у Специјалистичкој поликлиници извршен 51.851 преглед, просечно 8.641 преглед месечно.
Зрењанинска болница иде напред са бројем нових едукованих људи, до сада нисмо никада имали оволико лекара на специјализацији. Очекујемо да већ следеће недеље 11 најбоњих диполмаца који су добили посао на одрећено, буду примљени за стално.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …