ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА ЗА СКРИНИНГ АНЕУРИЗМЕ АБДОМИНАЛНЕ АОРТЕ

На конференцији за медије у Општој болници Зрењанин је најављен скрининг анеуризме абдоминалне аорте. Помоћник директора болнице – др Вања Кункин и Доц. др Игор Кончар- специјалиста васкуларне хирургије, испред Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије су указали на значај ових прегледа.
Четири болнице у Србији су укључене у Пројекат скрининга абдоминалне аорте, то су болнице у Зрењанину, Ваљеву, Краљеву и Пироту.
Др Вања Кункин је истакао да ће ови прегледи трајати три месеца; јуни, јули, август на Радиолошком одељењу Опште болнице Зрењанин. Циљна група су пушачи старији од 65 година (мушкарци и жене), јер су они ризична група за ово обољење.
ЗАКАЗИВАЊЕ СЕ ВРШИ СВАКОГ РАДНОГ ДАНА ОД 8 ДО 12 ЧАСОВА НА БР.ТЕЛ: 023/513-328
Доц. др Игор Кончар је истакао да је идеја да се спроведе истраживачки пројекат како би се утврдило колика је учесталост ове болести у нашој популацији. Што се тиче досадашњих података, прошле године је у Србији оперисано 400 болесника који су имали анеуризму трбушне аорте, од којих је 100 хитно оперисаних (са јаким боловима или је већ пукла аорта). Смртност код пацијената код којих је аорта пукла је од 30 до 50%. Од 300 оперисаних болесника, а који нису знали да имају анеуризму, смртност је 2 до 3%. Ова статистика је најбоља илустрација колико је важно да се на време открије ово обољење. По речима др Кончара, она не може да се лечи лековима, не оперише се одмах када се открије, гледа се њен пречник и ризик да пукне.
Анеуризма је проширење крвног суда које се најчешће дешава на трбушном делу аорте. Фактори ризика су пушење и животна доб (преко 65 година), обољење је чешће код мушкараца, али у последње време је учестало и код жена, због начина живота. Поред ових фактора, хипертензија такође може бити фактор ризика.
Анеуризма абдоминалне аорте је прогресивно обољење, које настаје са старењем. Аорта, као крвни суд, постепено расте и не прави никакве симптоме. Брзина раста је 3 до 5mm годишње. Да би достигла 5 cm, када је за операцију, треба да прође око 10 година, не прави никакве тегобе. Прве тегобе које настану, код оних који имају среће су јаки болови, када још не дође до пуцања. Често се дешава да су болови толико јаки, и да у кратком времену дође до пуцања, када је смртност велика.

Погледајте још

ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА ЗА СКРИНИНГ АНЕУРИЗМЕ АБДОМИНАЛНЕ АОРТЕ

Подсећамо суграђане де је у Општој болници Зрењанин у току скрининг анеуризме абдоминалне аорте. На …