УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕГЛЕДИ ПСОРИЈАЗЕ

У Општој болници “Ђорђе Јоановић” Зрењанин су 24. маја 2022. године били организовани прегледи за пацијенте са псоријазом – без упута и бесплатно. Поред лекара зрењанинске болнице др Гордане Ђурић, др Драгане Дујин Бајат и др Матилд Чеке, прегледе је вршила и Проф.др Зорица Гајинов из Клиничког центра Војводине.
Заинтересованост грађана је била велика, прегледано је 35 пацијената. Они који из неког разлога нису успели да обаве овај преглед, то могу учинити свакодневно уз упут изабраног лекара. Већином су се јављали пацијенти оболели од псоријазе који су се годинама лечили сами, без стручног надзора. На прегледу им је заказан контролни термин, тако да ће наставити адекватно лечење уз стручни надзор, а 50% њих је за системску терапију.
Псоријаза је болест која осим промена на кожи у виду црвенила, љуспица и свраба, даје и системске манифестације, и значајно утиче на квалитет живота оболелих. Код тежих облика псоријазе могу се јавити придружене болести као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларна обољења, метаболички синдром, псоријатични артритис, запаљенске болести црева. Због изражених промена на кожи, пацијенти се суочавају са стигматизацијом, што доводи до изолованости, анксиозности и депресије пацијената.
Могућности лечења псоријазе данас су много веће него пре неколико година. На располагању су лекови за локалну и системску примену, укључујући и биолошку терапију за пацијенте са умереним и тешким обликом псоријазе који нису одговорили на конвенционалну системску терапију. Одговарајућим и правовременим лечењем, болест се држи под контролом, повлаче се промене на кожи и смањује ризик од развоја других обољења, а оно што је веома значајно за пацијенте – побољшава се квалитет живота, омогућавају се несметане социјалне и професионалне активности.
Распрострањеност псоријазе је 2% у општој популацији, па је процена да у Србији има око 140.000 оболелих. Око 20-30% пацијената има умерену и тешку форму псоријазе која се мора лечити системском терапијом, укључујуц́и биолошке лекове.

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …