ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА И МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА

Међународни дан медицинских сестара и техничара – 12. мај и Међународни дан бабица – 5. мај обележени су у Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин свечаним скупом и уручењем признања одељењима.
Главна сестра Болнице – Андријана Сантовац и главна сестра Службе гинекологије и акушерства – Кристина Пјевац су поздравиле скуп, честитале празник свим медицинским сестрама, техничарима и бабицама присетивши се тешког периода за нама, залагања свих запослених у превазилажењу свих недаћа, проблема и специфичности за време пандемије.
Директор Опште болнице Зрењанин, др Игор Китареску је указао на значај ове професије и пожртвованост и посвећеност свих који се њоме баве.
Међународни дан медицинских сестара се обележава 12. маја сваке године у знак сећања на датум рођења Флоренс Најтингел, зачетнице модерног сестринства. Флоренс Најтингел је рођена у Фиренци (Италија) 12. маја 1820. године. Она се целог живота борила за унапређење своје професије и права жена. Након школовања пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишли на фронт. Реформе и мере у санитетској служби и нези рањеника и болесника, које је она успоставила пре више од једног века и данас се користе.
Признања за рад и залагање добилa су следећa одељења и одсеци: Инфективно одељење, Инфектологија 2, Одсек за превенцију и сузбијање болничких инфекција, Одсек хемодијализе, Одељење клиничке патологије, Одељење за збрињавање и пријем ургентних стања, Одељење радиологије, Одељење биохемијске лабораторије и Служба гинекологије и акушерства.
Главна сестра, Андријана Сантовац истиче да ове године није награђен ни један појединац, већ само одељења. Запослени целе установе су учествовали у раду Инфектологије 2 и Инфективног одељења, тако да су та признања уједно и њихова.

Погледајте још

ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА ЗА СКРИНИНГ АНЕУРИЗМЕ АБДОМИНАЛНЕ АОРТЕ

Подсећамо суграђане де је у Општој болници Зрењанин у току скрининг анеуризме абдоминалне аорте. На …