БРИГА О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ – НЕКА ТО ПОСТАНЕ СТВАРНОСТ ЗА СВЕ

Дневна болница Одељења психијатрије Опште болнице Зрењанин сваке године активно учествује у обележавању Светског дана менталног здравља – 10. октобра. Др Весела Јашин Лалетин – шеф Одсека дневне болнице истиче да прошле године због постојеће пандемије нисмо били у могућности да овај дан обележимо, а ове године то чинимо скромно са нашим пацијентима и ученицима Средње медицинске школе кроз разговоре, паное и остале активности.
Ове године се Међународни дан менталног здравља обележава под слоганом „Брига о менталном здрављу – нека то постане стварност за све“.
Пандемија је погодила милионе људи широм света и оставила последице по ментално здравље. Највише су угрожени здравствени радници, особе које живе саме, особе које су у изолацији, а нарочито особе са менталним поремећајима.
Др Јашин Лалетин каже да је на почетку постојала велика паника и страх од непознатог. Временом, спознајемо све особине вируса, покушавамо да реорганизујемо свој живот, првенствено вакцинацијом и на тај начин да се вратимо својим радним обавезама и побољшамо социјално функционисање које је веома битно за одржавање менталног здравља.
„На крају сваког тунела се угледа светлост, тако да се искрено надам да ћемо и ми њу угледати и живети нормално, као раније. Морамо прихватити све оно што нас тренутно у животу сналази и да се активно боримо да што лакше, брже и боље изађемо из овог тунела пандемије“ – каже др Весела.
Одељење психијатрије и Одсек дневне болнице својим пацијентима пружају помоћ и подршку јер је пандемија умногоме утицала на пораст броја пацијената и прегледа.
На крају, докторкина порука свима: „Почнимо од себе, да ширимо позитивну енергију, да осмехом и топлом речју помогнемо свима онима којима је помоћ потребна“.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …