БРИГА О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ – НЕКА ТО ПОСТАНЕ СТВАРНОСТ ЗА СВЕ

Дневна болница Одељења психијатрије Опште болнице Зрењанин сваке године активно учествује у обележавању Светског дана менталног здравља – 10. октобра. Др Весела Јашин Лалетин – шеф Одсека дневне болнице истиче да прошле године због постојеће пандемије нисмо били у могућности да овај дан обележимо, а ове године то чинимо скромно са нашим пацијентима и ученицима Средње медицинске школе кроз разговоре, паное и остале активности.
Ове године се Међународни дан менталног здравља обележава под слоганом „Брига о менталном здрављу – нека то постане стварност за све“.
Пандемија је погодила милионе људи широм света и оставила последице по ментално здравље. Највише су угрожени здравствени радници, особе које живе саме, особе које су у изолацији, а нарочито особе са менталним поремећајима.
Др Јашин Лалетин каже да је на почетку постојала велика паника и страх од непознатог. Временом, спознајемо све особине вируса, покушавамо да реорганизујемо свој живот, првенствено вакцинацијом и на тај начин да се вратимо својим радним обавезама и побољшамо социјално функционисање које је веома битно за одржавање менталног здравља.
„На крају сваког тунела се угледа светлост, тако да се искрено надам да ћемо и ми њу угледати и живети нормално, као раније. Морамо прихватити све оно што нас тренутно у животу сналази и да се активно боримо да што лакше, брже и боље изађемо из овог тунела пандемије“ – каже др Весела.
Одељење психијатрије и Одсек дневне болнице својим пацијентима пружају помоћ и подршку јер је пандемија умногоме утицала на пораст броја пацијената и прегледа.
На крају, докторкина порука свима: „Почнимо од себе, да ширимо позитивну енергију, да осмехом и топлом речју помогнемо свима онима којима је помоћ потребна“.

Погледајте још

НАБАВЉЕНА САВРЕМЕНА КАРДИОЛОШКА ОПРЕМА СРЕДСТВИМА ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ЗДРАВСТВО

Др Игор Китарески, в.д. директора Опше болнице Зрењанин је на конференцији за медије представио нову …