ДОЈЕЊЕ ЈЕ НАША ЗАЈЕДНИЧКА ОДГОВОРНОСТ

Национална недеља промоције дојења у нашој земљи се обележава сваке 40. недеље у години, што симболично представља трајање трудноће. Ове године обележава се под слоганом: ”Дојење је наша заједничка одговорност!”
Тим поводом у центру Зрењанина организована је шетња мама и беба и тиме из нашег града послата најлепша слика.

Догађај су организовали Одсек неонатологије Опште болнице “Ђорђе Јоановић” и Поливалентна патронажна служба и Служба за заштиту жена Дома здравља “Др Бошко Вребалов” Зрењанин, уз подршку Града Зрењанина. Акцији се придружио помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова – Радош Пејовић, као и директор Градске народне бинблиотеке – Милан Бјелогрлић, која ће мајкама које доје поклонити бесплатне чланске карте.
Шефица Одсека неонатологије Опште болнице- др Свјетлана Ждрале је истакла да је мајчино млеко најдрагоценија супстанца која постоји у природи и да је јако битно да свако дете има прилику да је добије. Сам почетак дојења за мајку и бебу је прилично тежак и дешава се да се маме у старту деморалишу. Стога је битно да им сви помогнемо, почев од стручних лица, педијатара, неонатолога, неонатолошких сестара, бабица, гинеколошке, патронажне и педијатријске службе. Треба сви да им помогнемо да тај период буде што лакши и лепши.
Главна сестра Партонажне службе Дома здравља – Слађана Станић је истакла да се сви труде да свакодневно промовишу дојење на свим нивоима који су доступни. Патронажна служба на терену као и кроз школу за труднице организује предавања на тему дојења, технике и користи, уз помоћ Службе за здравствину заштиту жена. Такође је телефонско саветовалиште Дома здравља „Хало беба“ увек доступно мамама новорођенчади да питају ако имају било какве недоумице око дојења. Наравно, изузетно је значајна и подршка породице и комплетног друштва.
Пејовић је поздравио је данашњу акцију и подршку дојењу и указао да би овакве акције требало организовати у сваком граду.
– Поздрављам и иницијаторе који су организовали ову шетњу, јер, свако дете би требало да има право на мајчино млеко.
У име локалне самоуправе говорила је Јелена Драгић, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе, која је истакла да је град Зрењанин познат по томе што има веома широку палету подршке мајкама и деци. Популациона политика се изузетно акцентује, међутим, када причамо о томе говоримо о новчаним давањима, али дојење и подршка мајкама није само финансијски моменат. Подсетила је да је Град Зрењанин у знак подршке мајкама у погледу дојења обезбедио, уз подршку “Роса воде”, и две клупе за дојење које су постављене у Градској башти.
– Надамо се да ћемо као Градска управа која је најотворенија према мајкама и деци, поготово Одељење за друштвене делатности, где су мајке окренуте ка нама, направити један прелеп кутак у којем ће деца имати прилику да једу, а разбијање предрасуда око дојења и жене као симбола и пола, али и родитељства, треба акцентовати у смислу да су женске груди заиста симбол мајке и да није срамота дојити дете у јавности и у моменту када је то детету потребно

Погледајте још

НАБАВЉЕНА САВРЕМЕНА КАРДИОЛОШКА ОПРЕМА СРЕДСТВИМА ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ЗДРАВСТВО

Др Игор Китарески, в.д. директора Опше болнице Зрењанин је на конференцији за медије представио нову …