АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ЗРЕЊАНИН

В.д. директорa Опште болнице “Ђорђе Јоановић” у Зрењанину, др Игор Китареску, је путем медија информисао јавност о тренутном стању у болници када је у питању корона вирус.
– Болница функционише у пуном капацитету у оба режима, и у зеленој зони и у ковид зони. Нисмо смањивали број специјалистичких прегледа, нарочито оне ургентне прегледе, приоритетне упуте и елективну хирургију. Сви доктори који су на располагању раде у пуном капацитету, а истовремено радимо и у црвеној зони. Ту смо по броју хоспитализованих други у Војводини.
Врхунац броја хоспитализованих пацијената је био у децембру 2020. године када је у Општој болници било 130 лежећих болесника, у Специјалној болници за плућне болести 60 болесника, а у Бањи Русанди 60 болесника.
Сада је само Општа болница „Ђорђе Јоановић” Зрењанин у ковид режиму, сви ковид болесници су код нас и тренутно имамо 62 ковид болесника на лежању. Сарадња са болницом на Мишелуку у Новом Саду је свакодневна. Шаљемо од двоје до петоро болесника дневно. Транспорт је организован од стране наше болнице у пратњи специјалиста ургентне медицине и лекара пријемно-тријажне амбуланте.
Ковид пацијенти су углавном људи преко 60 година старости, са више хроничних болести, а примећено је да су гојазни људи под већим ризиком од обољења и достизања теже клиничке слике. Има вакцинисаних пацијената, али су ређи.
У Општој болници Зрењанин раде две до три ковид амбуланте дневно са различитим терминима у току 24 часа. Дневно се обави 120 до 150 прегледа, од тога је 80 до 100 првих прегледа, остало су контролни прегледи.
Апелујемо на суграђане да се прво обрате лекарима у Респираторном центру на Зеленом пољу који раде примарну селекцију болесника.
Тиме ће растеретити болницу од непотребних прегледа који код лакших болесника могу да се задрже на нивоу Дома здравља. Они болесници који имају средње-тешку и тешку клиничку слику биће прегледани код нас, адекватно збринути кроз амбулантни преглед инфектолога или кроз хоспитализацију.
У Општој болници “Ђорђе Јоановић” обезбеђени су сви лекови и сва медицинска опрема која је потребна за збринавање средње-тешких и тешких болесника.
– Ми у сваком тренутку имамо између 10 и 15 интубираних пацијената на инванзивној механичкој вентилацији, тако да се и најтежи болесници збрињавају овде.
Др Игор Китареску додаје да Служба педијатрије функционише у пуном капацитету.
Рекао је да је све већи број ковид позитивне деце и да се појавио одређен број деце са тежом клиничком сликом.
– Нека деца су послата у Клинички центар у Новом Саду. То је нешто што се у претходним таласима није дешавало.
Уз помоћ Црвеног крста је обезбеђен шатор, јер деца која су ковид позитивна не могу да чекају у чекаоницама са децом која нису ковид позитивна. На велику срећу највећи број деце је са лакшом клиничком сликом.
Др Китареску наводи да тренутна ситуација у Општој болници “Ђорђе Јоановић” стагнира за разлику до пре недељу дана.
– Тренутно смо на неком платоу, не идемо на горе што се тиче целокупног стања као што је било до пре недељу дана. Код нас стиже 10% од укупног броја новооболелих и када број оболелих крене да пада ми имамо још две недеље тренд стизања оболелих, јер се клиничка слика компликује 7 до 10 дана од момента када се особа зарази.

Погледајте још

ГРАД ОБЕЗБЕДИО ДОДАТНУ ОПРЕМУ ЗА ТЕРАПИЈУ КИСЕОНИКОМ ЗА ЛЕЖЕЋЕ БОЛЕСНИКЕ ОБОЛЕЛЕ ОД ВИРУСА КОВИД-19

Град Зрењанин обезбедио је и уступио на коришћење Општој болници “Ђорђе Јоановић” Зрењанин додатну опрему …