БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ – РЕДОВНОМ КОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава у трећој недељи јануара сваке године, у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце.
Србија већ петнаести пут активно обележава Европску недељу превенције рака грлића материце, а слоган овогодишње кампање је „Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материце“.
На ову тему је говорила др Милица Поучки – специјалиста гинекологије и акушерства, са циљем да скрене пажњу и подсети на значај превенције и раног откривања болести.
Др Поучки је истакла даје и поред допступних мера превенције, карцином грлића материце у нашиј земљи и даље један од водећих узрока оболевања и умирања у женској популацији, на другом месту после карцинома дојке
Циљ кампање је да се жене свих животних доба подстакну да размишљају о значају очувања свог репродуктивног здравља, као и да их мотивише да у току године одвоје макар један дан за посету свом гинекологу и да обаве неке од доступних превентивних прегледа, којима се благовремено откривају ране премалигне промене и тиме спречава даљи развој болести и фатални исход.
У превенцији ове болести од изузетног значаја је организовани Национални скрининг који се спроводи у нашој земљи од 2008. Године, међутим одзив циљне популације је низак.
За превенцију рака грлића материце је значајна и вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ), која у нашој земљи није део програма обавезне имунизације. У Србији постоје две вакцине, препорука је да се вакцинација спроводи код девојчица узраста од 12 до 14 година, пре започињања сексуалне активности. Ефикасност вакцине након 26. године живота није потврђена.
Етиолошки узрок рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом, који има 120 сојева, а 40 се преноси сексуалним путем. Неки сојеви су ниског, а неки високог онкогеног потенцијала. Инфекција овим вирусом, уз додатне факторе ризика изазива рак грлића материце. Фактори су генетика, пушење, дуготрајна употреба оралних контрацептива, лоши социо- економски услови, рано ступање у сексуалне односе, промискуитетно понашање,…
Наша земља се и даље налази на неславном петом месту у Европи по оболевању и умирању од карцинома грлића материце, после Румуније, Македоније, Бугарске и Литваније. Разлог велике смртности је чињеница да је у првој фази болест без симптома или су они неспецифични, а да се две трећине жена јави гинекологу када је болест већ узела маха, када је лечење теже и неизвесније, а шанса за излечење мања.
Апелујемо на жене да иду на редовне прегледе код гинеколога и да се одазову позиву за организовани скрининг. Савет је да се са редовним гинеколошким прегледима почне најкасније до 21. године живота.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …