СВЕТСКИ ДАН СРЦА -29.СЕПТЕМБАР 2020

Овогодишњи Светски дан срца је широм планете обележен под слоганом „Свим срцем за здраво срце“. Као и сваке године, Општа болница “Ђорђе Јоановић” Зрењанин је подржала и придружила се овој иницијативи.
С обзиром на то да су ове године ограничена окупљања на јавним местима, нисмо организовали активности као раније, те смо се потрудили да грађанству дигиталним путем проследимо актуелне информације.
На конференцији за медије, др Сања Ђурин – кардиолог, начелница Интерног одељења је говорила о значају кардиоваскуларних болести, са циљем да се људима скрене пажња и да им се приближи и боље објасни ова тема која је присутна у животима многих. Од изузетног је значаја подизање свести о овим болестима, као и промовисање превентивних мера како до кардиоваскуларних болести не би ни дошло.
У време пандемије су сви срчани болесници а нарочито старије доби били у групи високо ризичних пацијената, те су се над њима спроводиле појачане епидемиолошке мере. Сличне мере су се спроводиле и ранијих година за време епидемије сезонског грипа. Срчана слабост је најчешћи урок хоспитализације у свету и таквих пацијената има око 26 милиона, а то су пацијенти на које мислимо када говоримо о високом ризику.
Др Ђурин је скренула пажњу да су кардиоваскуларне болести широм света иначе одговорне за велику смртност, а број људи који умиру од последица болести срца је сваког дана у порасту, те нам је овај проблем присутан током целе године и независно од тренутне епидемиолошке ситуције.
Ради лакшег сагледавања овог проблема ево неких статистичких података из 2018.год. који су до сада обрађени а који се значајније не разликују од претходних година.
У 2018.год. је од срчаних болести је умрло око 18 милиона људи у свету а до 2023. год. се предвиђа пораст на око 23 милиона умрлих за годину дана.
У Србији је 2018.год. од болести срца умрло 52.663 болесника и то чини 52% укупне смртности од свих болести.
Узрочници кардиоваскуларних болести су многи – пушење, дијабетес, висок крвни притисак, гојазност, физичка неактивност, па чак и загађење ваздуха.

Шта можемо урадити за себе?
– Престати са пушењем – за пола године се ризик од настанка срчаног удара смањује за 50%, али тек за 15 година се у потпуности елиминишу штетни утацији дувана на људски организам
– Укључити физичку активност у дневну рутину – брза шетња у трајању од 30 минута смањује ризик од срчаног удара за 18%
– Правилна исхрана – довољно протеина, воћа и повраћа, мање угљених хидрата, концентрованих слаткиша и гицкалица
– Добра регулација крвног притиска – хипертензија је узрок 50%болести срца и крвних судова
80% превремених смртности може се спречити правилном исхраном, редовном физичком активношћу и избегавањем дувана
Здравим начином живота продужавамо свој животни век, побољшавамо квалитет живота, али и дајемо позитиван пример својој деци, ближњима и људима из свог окружења.
Као појединци увек можемо дати позитиван пример људима из свог окружења.
Након разговора на ову тему из године у годину, крајње је време да крупним корацима кренемо у претварање речи у дела и да већ једном преокренемо ове неславне бројеве и проценте у нашу корист.

Погледајте још

ПРВА БЕБА РОЂЕНА У НОВОЈ ГОДИНИ – ДЕЧАК

Прва беба рођена у Зрењанину у 2021. години је дечак рођен у 11,47h. Тежак је …