СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године је обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље”, посвећено заговарању за повећање инвестиција у ментално здравље, с обзиром на чињеницу да земље троше у просеку само 2% буџета намењеног здрављу на унапређење менталног здравља.
Општа болница Зрењанин сваке године 10. октобра учествује у обележавању овог датума и заједно са пацијентима Дневне болнице Психијатрије, који су активни учесници, организује активности, а пацијенти изнесу своја искуства, како би скренули пажњу на значај очувања менталног здравља и пружања подршке пријатељима и породици, а све уз сарадњу са медијима, који имају значајну улогу у постизању циља.
Због специфичних околности, ове године се нећемо окупити у простору Дневне болнице, али ћемо Вам пренети поруку др Веселе Јашин Лалетин, шефице Дневне болнице Психијатрије у Општој болници Зрењанин.
„Ових протеклих шест месеци је велики изазов за целокупно здравство, здравствене раднике, са посебним акцентом на психијатријске пацијенте, који представљају најосетљивију популацију у кризним ситуацијама. Можемо рећи да се повећао број пацијената којима је била потребна подршка и помоћ да превазиђу стање појачане напетости, страха, нерасположења и поремећаја у спавању.
Велика неизвесност и утицај медија је додатно погоршавао ситуацију, као и недостатак подршке из примарне породице. Старе особе су биле усамљене, напуштене, због миграције младих у иностранство због посла и немогућности да обиђу своје родитеље.
Са друге стране, млади су се нашли на великој прекретници шта и како даље за време пандемије. Сви смо на неки начин изгубили „слободу кретања“ и планирања, што је довело до незадовољства и панике и пораста броја пацијената који су потражили стручну помоћ.
Решење постоји. Морамо направити план и уз савет и подршку стручних лица изаћи из овог лавиринта и наставити живот на што квалитетнији начин.
Одсек дневне болнице Психијатрије је организовао рад уз скраћен боравак и ограничен број пацијената, уз све мере заштите, како би се успоставио континуитет у раду.
Даље планирамо да побољшамо наш рад , будемо приступачнији пацијентима, како би им помогли да превазиђу кризну ситуацију
Радује ме овогодишњи слоган „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље”, јер је посвећен повећању инвестиције за улагање у ментално здравље, јер досадашњих 2% буџета је изузетно мало ако знамо да је број пацијената све већи и самим тим и трошкови лечењасе повећавају“ – изјавила је др Весела Јашин Лалетин.

Погледајте још

ПРВА БЕБА РОЂЕНА У НОВОЈ ГОДИНИ – ДЕЧАК

Прва беба рођена у Зрењанину у 2021. години је дечак рођен у 11,47h. Тежак је …