НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА У СРБИЈИ 2020. ГОДИНЕ

Национална недеља дојења у Републици Србији се обелезава у 40-тој недељи у години, ове године је то од 28.09.2020. до 04.10.2020.
Четрдесет недеља симболише трајање трудноће и термин очекиваног порођаја. Слоган овогодишње активности је : “ ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ ZA ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ”, који нам указује на значај очувања природе, најквалитетнијих ствари у природи какво је мајчино млеко са једне стране и смањење индустијске производње и загађење животне средине са друге стране, а све у циљу остварења бољег здравља људи, здравије животне средине и очувања планете Земље.
У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је овим поводом организована конференција за медије, на којој су др Свјетлана Ждрале – шеф Одсека неонатологије и Перса Сарић – медицинска сестра, главни едукатор дојења, говориле на ову тему са циљем да се повећа знање и свест о предностима мајчиног млека и значају дојења, као и да се обезбеди пуна подршка дојењу у друштвеној заједници.
Процес успостављања лактације је сложен и постепен. Драгоцена течност – мајчино млеко не настаје одједном и не можемо отворити славину па да потече и није увек лако. Зато је неопходна подршка здравствених радника, породице, медија и друштва у целини. Правилан приступ и активности помажу да остваримо циљ.
Први корак је враћање природи и стављање бебе на мајчине груди одмах по рођењу. Остварење “контакта кожа на кожу” (КНК) је прва и најзначајнија карика ка остварењу успешне лактације. У нашем породилишту се све успешније спроводи, увек када то здравствено стање мајке и бебе дозвољава. Тај први стимуланс је непроцењив и за мајку и за бебу. Подстичу се природни инстикти бебе да нађе храну, да пузањем стигне до ње и да добије прве капи драгоцене течности одмах по рођењу. Мајчина топлота омогућава да беба лакше регулише температуру свога тела. У мајци се јављају осећања присности, љубави и припадања.
Главни координатори за остварење контакта кожа на кожу у Општој болници Зрењанин су др Олгица Паригрос Петровић и бабица Данијела Зељковић. Наравно, сви запослену су у обавези да спроводе исто, у склопу својих дневних активности.
Имамо срећу да услови у нашем породилишту омогућавају да су мајке смештене у соби заједно са својим бебам, где се обавља и едукација о дојењу, која подразумева подизање свести о значају и предностима дојења, пружају се адекватне информације, савети и неопходна практична обука о правилној техници подоја. У свакој соби постоје постери са сликама и упутствима.
Главни едукатор дојења на Одсеку неонатологије је медицинска сестра Перса Сарић.
Главни координатор за имплементацију националних препорука је др Свјетласна Ждрале.
Комплетно осбље неонатологије је свакодневно ангажовано на пропагирању природне исхране.
Мајчино млеко пружа незаменљив начин исхране беби за оптималан раст и развој. Оно је најсавршенија, природно прилагођена храна, произведена без загађења и отпада, увек доступна, свежа,топла, сигурна и спремна.
Ове године је изазов пропагирања дојења још већи. Пандемија корона вируса донела је много проблема и дилема здравственим радницима целог света.
Тешке клиничке слике, неочекиване реакције комплетног људског организма у случају оболевања, обавезале су све здравствене раднике да буду максимално опрезни. Недовољно испитан ефекат на организам труднице, као и новорођење бебе је додатно оптерећење. У раним фазама појаве Covid 19, сматрало се да труднице и бебе не оболевају. У току трајања епидемије, на светском нивоу, јављали се се случајеви лакших и тежих клиничких слика, оболилих трудница, породиља и беба, са различитим исходима болести. У складу са тим понашамо се максимално опрезно.
Труднице се тестирају на Covid 19, пажљиво се процењује здравствено стање сваке породиље и сваког новорођенчета. Уколико се десси да је трудница позитивна на овај вирус, упућује се у терцијарну установу на даље лечење.
Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин исхране новорођенчета. Састав и количина мајчиног млека су прилагођени узрасту и потребама сваке бебе појединачно. Обезбеђује се најидеалнији раст и развој детета. Осим што задовољава потребу за храном, дојење и мајчино млеко остварује већу повезаност са мајком, стимулише бољи психомоторни развој као и развој свих чула. Позитивно и протективно утиче на развој и функцију имунолошког система, те дојења деца ређе оболевају и ређе имају инфекције уха, грла, као и органа за верење. У даљем току живота ређе се јављају алергијске реакције, као и обољења алергијске етиологије: екцеми, астхма итд.
Дојење је кључни фактиор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки у целом свету. Представља значајану компоненту глобалне акције смањења поремећаја ухрањености код деце. Дојена деца готово никада немају проблем нити са потхрањеношћу, нити са претилошћу тј. нису ни мрашава ни дебела.
Циљ нам је да свака мајка изађе из наше установе задовољна и обучена да се сама брине о свом новорођенчету. Зато пружимо подршку дојењу свакодневно, и увек поново, за нове генрације, за бољу и здравију будућност наше деце, мајки, породица, целог друштва и планете.

Погледајте још

ПРВА БЕБА РОЂЕНА У НОВОЈ ГОДИНИ – ДЕЧАК

Прва беба рођена у Зрењанину у 2021. години је дечак рођен у 11,47h. Тежак је …