ОПШТА БОЛНИЦА ЗА ВРЕМЕ И НАКОН ВАНРЕДНОГ СТАЊА

На конференцији за медије која је одржана 15.05.2020. године, директорка Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин, др Ивана Тешић, је представила рад болнице у току ванредног стања и начин рада болнице у наредном периоду.

Од самог почетка ванредног стања, начин рада болнице је реорганизован, уз сарадњу Покрајинског секретаријата за здравство које је омогућило стручну помоћ координатора, Проф. др Игора Митића – помоћника директора Клиничког центра Војводине.

У функцији су била само два контролисана улаза у установу.

Поред Пријемно тријажне амбуланте (ПТА) Одељења за пријем и збрињавање ургентних стања, отворене су још две нове (ПТА 2 и ПТА 3).

Свим пацијентима који су долазили у Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања, на улазу је мерена температура, рађена кратка епидемиолошка анкета, дезинфиковане су им руке и давана заштитна маска, ако немају своју. Уколико је пацијенту повишена телесна температура или даје неке позитивне анамнестичке податке, био је упућиван у ПТА 2, која је била смештена у простору Дневне болнице Психијатрије.

ПТА 2 је служила за преглед пацијената са повишеном телесном температуром, где смо обезбедили и мобилни рендген апарат и комплетну лабораторијску дијагностику.

ПТА 3 је амбуланта са стационаром, где су били смештани пацијенти који су сумњиви на Корона вирус а имају коморбидитете и чекају пријем на одељење. Циљ је био да пацијент који је сумњив не иде по амбулантама на потребне прегледе, него да лекар специјалиста дође и прегледа пацијента. На тај начин смо заштитили лежеће пацијенте по одељењима. Уколико се тестирањем утврди да је пацијент позитиван на Корона вирус, он бива послат у Клинички центар Војводине.

Инфективно одељење има изолациону јединицу где су били смештани позитивни и сумњиви пацијенти.

Заштитне опреме је било довољно. Од Министарства здравља смо добили протоколе о коришћењу заштитне опреме, а сви здравствени радници су прошли обуку о коришћењу. Општа болница Зрењанин нема ни једног радника који се заразио на радном месту.

Током трајања ванредног стања Општа болница је радила прегледе и пријем хитних стања. Од 1. априла (за месец и по дана ) урађено је 5970 прегледа, прегледано је 370 онколошких пацијената, имали смо 363 хитна пријема, обављено је 121 операција у Ургентном центру, 1516 радиографских снимања, 727 ултразвучних прегледа, 33314 лабораторијских анализа, 209 ЦТ дијагностика, обављено је 139 порођаја у којима је рођена 141 беба.
Општа болница Зрењанин изашла је у сусрет Општој болници у Панчеву, од када је прогалшена за ковид болницу, и прихватила 70 њихових дијализних пацијената који 6 дана у недељи долазе у Зрењанин на дијализу.

Сарадња са свим здравственим установаа на теритосији Средњег Баната је на завидном нивоу, укључујићи свих пет домова здравља, Бању Русанду, Специјалну болницау за плућне болести, Завод за јавно здравље.

Ванредно стање је укинуто, али епидемија још увек траје, тако да се и даље предузимају мере опреза, како би задржали добре резултате. Директорка је изнела мишљење да су добрим резултатима на територији АП Војводине највећим делом допринели грађани који су се придржавали уведених заштитних мера.

Од 18.05.2020. године са радом је кренуло Одељење специјалистичко консултативних прегледа, а предност имају пацијенти који имају заказане контроле. Ко нема заказану контролу, мора имати упут лекара опште праксе са термином. Упути без термина неће важити.

Од 18.05.2020. године се кренуло са оперативним програмом, за почетак са малигнитетима као и са специфичном дијагностиком (УЗ срца, тест оптерећења, холтери, ЕЕГ, ЕМГ). Пацијенти за операцију и пацијенти за специфичну дијагностику морају имати урађен тест на Корона вирус са негативним резултатом, који се ради у респираторној амбуланти Дома здравља (на Зеленом пољу). Дом здравља ће добити списак ових пацијаната и позиваће их на тестирање.
Пацијенти који се примају у болницу као хитан пријем, тестирају се у болници.

Обавештавамо пацијенте да су на располагању и даље два улаза:
– Улаз на Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања: за пацијенте овог одељења и пацијенте који имају заказане прегледе на Одељењу специјалистичко консултативних прегледа
– Главни улаз у болницу: за запослене, за пацијенте онколошке дневне болнице, за педијатријске пацијенте, пацијенте Интерног одељења и пацијенте који имају заказану лабораторијску дијагностику

Да би пацијент могао ући у болницу мора имати заштитну маску, упут лекара опште праксе са терминим или хитан упут, а на уласку ће попунити кратку анамнестичку анкету. Апелујемо на пацијенте да се придржавају заказаног термина, како се не би стварале гужве.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …