У ФУНКЦИЈИ НОВИ УЛТРАЗВУЧНИ КОЛОР ДОПЛЕР АПАРАТ

На основу Јавног конкурса Министарства правде за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, Општој болници «Ђорђе Јоановић» Зрењанин су додељена средства у износу од 5.000.000,00 динара за реализацију пројекта «Унапређење здравствене заштите Средњобанатског округа».
Овим средствима је набављен Ултразвучни колор доплер апарат SIUI Apohee 5500. Извршена је обука запослених, а апарат је у функцији од 13.01.2020. године.

Апарат ће се користити на Радиологији и Неурологији, а др Драган Дерикрава, начелник Одељења неуролгије истакао је значај набавке овог апарата, с обзиром на то да је апарат за потребе Неурологије дуго био у квару.

Ултразвучна дијагностика представља веома модерну и распрострањену безопасну дијагностичку процедуру којом се, на потпуно безболан и нешкодљив начин, могу дијагностиковати различита обољења кроз ултразвучни преглед унутрашњих органа.

Примена ултразвука у многим областима медицине умногоме олакшава постављање правилне и благовремене дијагнозе, чиме се омогућава правовремено лечење болести и у великом броју случајева драстично повећава шанса за потпуно излечење.
Новим ултразвучним апаратом у Општој болници Зрењанин обезбеђује се квалитетније дијагностиковање, већи број извршених прегледа становништва Средњобанатског округа, самим тим већи број пацијената је покривен редовним и превентивним ултразвучним прегледима, што је у скалду са препорукама националних водича, препорукама Светске здравствене организације, Националне стратегије јавног здравља Републике Србије и стратегије Европске уније.
Поред линеарне сонде која се користи за преглед крвних судова врата, овај ултразвучни колор доплер апарат поседује још две сонде. Једна је за преглед унутрашњих органа, а друга за кардиолошке прегледе и прегледе крвних судова мозга.

Погледајте још

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОДРШКЕ ОБОЛЕЛИМА ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ – ЉУБИЧАСТИ ДАН –

Светски дан подршке оболелима од епилепсије – љубичасти дан, обележава се 26. марта на свим …