СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин, одржана је конференција за медије поводом обележавања Светског дана борбе против рака – 4. фебруара.
Начелница Одељења онкологије – др Ивана Ујфељан Ристић је истакла да се радо одазивамо оваквим акцијама, како бисмо указали на значај превенције, јер свака болест, па и ове малигнa се може излечити када се на време открије. Важно је пратити промене на телу и при свакој сумњи обратити се лекару. Превентивни прегледи су веома важни код особа које су у породици већ имале оболеле од малигних болести. На жалост не постоји само један узрочник који изазива малигне болести, већ је то низ фактора.
Др Ујфељан Ристић је изнела статистичке податке, према којима је у нашој установи у 2017. години регистровано 417 новооболелих од малигних болести, у 2018. години тај број је 519, а у 2019. години 487.
Водећа болест код жена је карцином дојке, а код мушкараца карцином дебелог црева. На жалост, у току претходне године регистрован је већи број млађих пацијената, са дијагнозом карцинома тестиса.
Начелница Онкологије је и овом приликом апеловала и указала колико је важно одазвати се на скрининг, а тренутно је у току скрининг грлића материце и скрининг дојке.
И даље је велики број оних пацијената који се јаве лекару када је болест већ одмакла, а циљ је да дођу што раније, јер је онда лечење успешније. Сада постоје нови лекови, терапија је успешнија, тако да пацијенти дуже живе.

Погледајте још

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Обавештавамо грађане да у току трајања забране посета пацијентима у Општој болници „Ђорђе јоановић“ Зрењанин, …