ДВЕ ГОДИНЕ РАДА САЛЕ ЗА КАТЕТЕРИЗАЦИЈУ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ЗРЕЊАНИН

У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је 23. октобра 2017. године почела са радом сала за инвазивну хемодинамску обраду, а самим тим и једна нова епоха у савременој дијагностици и лечењу пацијената на подручју Зрењанина. Прва имплантација СТЕНТ –а је извршена 13.06.2018. године.
У овом тренутку у Сали за катетеризацију ради др Урош Бачић – специјалиста интерне медицине, субспецијалиста кардиолог, који самостално обавља елективне коронарографије, а имплементацију стента ради уз надзор лекара са Интитута за кардиоваскулерне болести Сремска Каменица (ИКВБ), најчешће др Тибора Чањија.
Катетеризација срца или коронарографија је инвазивна дијагностичко-терапијска метода, којом је могуће визуализовати крвне судове самог срца – уз помоћ контраста и ртг снимања и тако открити да ли постоје сметње протоку крви у смислу сужења, зачепљења, аномалија или спазма крвних судова који исхрањују срце.
Ово је и терапијска метода, јер се у истом акту може урадити балон дилатација (PTCA) односно PCI тј. уградња стента у крвни суд, уколико доктори процене да је индиковано.
Катетеризациона сала у Зрењанину покрива регион Средњобанатског и Севернобанатског округа. Ово је од великог значаја за грађане овог региона. Грађани Баната у кратком интервалу од постављања дијагнозе ове болести добијају најсавременији начин лечења болести крвних судова срца. Тиме се знатно смањује степен морталитета и могућност компликација коју дају ове болести.
Досадашња искуства у Општој болници Зрењанин су позитивна. Укупно је урађено 650 интервенција, од тога у овој години 326. PCI процедура код 96 пацијената од тога 5 акутних инфаркта миокарда, а укупан број уграђених стентова је 182.
Др Бачић је истакао да се у овој сали лече последице, а да је становништво одговорно за превенцију кардиоваскуларних болести тиме што ће регулисати крвни притисак, дијабетес, масноћу у крви, бавити се физичким активностима. Уврежено је мишљење да се лековима може све решити. Такво размишљање је заиста погрешно. Лекови јесу ту да лече и да помажу, али промена стила живота и навика, спречавају пацијента да се нађе на овом столу у ангио сали.

Средњи Банат се налази међу водећим регионима у земљи по питању оболевања од кардиоваскуларних болести, на шта у највећој мери утичу неуредан стил живота и начин исхране, укључујући и мањак физичких активности. На крају, овде решавамо последице.
Медицински тим из катетеризационе сале посебну захвалност дугује управи Опште болнице Зрењанин, као и едукаторима из Института за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица, на великој помоћи и могућности да се едукују у овој захтевној медицинској процедури.

Катетеризациони тим чине:

• др Урош Бачић – специјалиста интерне медицине, субспецијалиста кардиолог,
• Олгица Марков, мед.сестра инструментарка – одговорна сестра Ангио сале
• Бранислав Непергаћа, ртг техничар
• Тања Ристић, ртг техничар
• Арпад Пакаи, струковни медицински радиолог
• Вера Јованов, струковни медицински радиолог
• Дејан Клепић, мед.техничар инструментар
• Кристијан Бодо, мед.техничар инструментар
• Моника Загрович, мед.сестра инструментарка
Планира се проширење тима за хемодинамску обраду, које ће се спровести у наредном периоду, а обухватиће обуку лекара, медицинских сестара и техничара, као и ртг техничара, како би се оформили тимови за континуирано збрињавање акутног инфаркта миокарда.

Погледајте још

АКТИВНОСТИ ЦЕНТРА ЗА ЖРТВЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА

У Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је 28.09.2020. године одржан састанак радне групе Центра за …