ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, др Ружица Омањев, специјалиста гинекологије и акушерства Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је говорила о овој болести, њеним симптомима и превенцији.

Рак грлића материце је у самом је врху међу узроцима обољевања и умирања жена у нашој популацији. У Србији се годишње открије 1.300 жена оболелих од рака грлића материце, а међу њима 500 не успе да избори битку са овим обољењем.

Др Ружица Омаљев апелује да се пацијенткиње одазову позиву Саветовалишта за жене Дома здравља, које је у Националном програму скрининга рака грлића материце. Преглед је безболан и релативно брзо траје, а тиме се обољење открива на време, па се онда може излечити. Скрининг обухвата прегледе жена између 25. и 64. године.

Свака жена би требало минимално једном годишње да обави редован гинеколошки преглед, као и да се одазове позиву Националног програма скрининга рака грлића материце, како би се ова болест на време открила јер када се појаве симптоми, онда је рак грлића материце већ у узнапредовалом стадијуму.