ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА У ЦЕНТРУ ЗА ЖРТВЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА

Поводом међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, у Центру за жртве сексуалног насиља који се налази у Општој болници Зрењанин, биће организован дан отворених врата. Сви заинтересовани о раду Центра и свим информацијама које се односе на сексуално насиље могу доћи у четвртак, 06.12.2018. године од 8.00 до 16.00 часова у просторије Центра, које се налазе у Специјалистичкој поликлиници у ходнику код шалтера бр. 12 (последња врата са леве стране).

Овај центар основан је у Општој болници Зрењанин, у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за здравство „ЗАУСТАВИ-ЗАШТИТИ-ПОМОЗИ – Снажнији институционални одговор на родно-засновано насиље у АП Војводини“, а подржава га Поверенички фонд Уједињених нација за подршку акцијама уклањања насиља према женама.
Најзначајнији допринос овог пројекта је оснивање седам центара за жртве сексуалног насиља широм Војводине при здравственим установама, у којима се жене и девојке које су преживеле сексуално насиље здравствено збрињавају, а психо-социјалну и правну подршку им пружају обучене саветнице из невладиног сектора.
Центри су смешени у шест општих болница и то у Суботици, Зрењанину, Вршцу, Кикинди, Сремској Митровици и Сомбору и у Клиничком Центру Војводине, на Клиници за гинекологију и акушерство у Новом Саду. Од почетка њиховог рада 2017. године, услуге је користило око 100 жена и девојака. Кроз овај пројекат су запослени у здравственим установама стекли огромно знање и вештине, пре свега у поступању са жртвама сексуалног насиља, у примени процедура здравственог збрињавања, документовања сексуалног насиља и психосоцијалне и правне подршке.

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …