ОПЕРАЦИЈЕ ШТИТАСТЕ ЖЛЕЗДЕ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ЗРЕЊАНИН

Након паузе од десетак година, у Општој болници „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин се поново раде операције штитасте жлезде.

На конференцији за новинаре која је организована овим поводом говорили су специјалисти опште хирургије др Растислав Филко – начелник Одељења за збрињавање и пријем хитних стања, др Марија Ђујић – шеф Операционог блока и субспецијалиста ендокринологије др Тања Лазић Ћилерџић – шеф Одсека ендокринологије

Цео процес подршке у поновном увођењу оперативног лечења обољења штитасте жлезде спроведен је у сарадњи и под менторством Института за онкологију Војводине, Сремска Каменица. Посебну захвалност дугујемо др Ивану Мајдевцу и директору Института Проф. др Зорану Радовановићу.

Од почетка године зрењанински лекари су операције радили под менторством  др Ивана Мајдевца из Института за онкологију Војводине и урађено је 30 операција, а од 1. октобра 2018. године, специјалисти опште хирургије др Растислав Филко и др Марија Ђујић самостално обављају ове операције.

У Установи је оформљена Комисија за болести штитасте жлезде у којој су поред специјалиста опште хирургије и специјалистa ендокринологије, интерне медицине, радиологије, нуклеарне медицине и патологије.  Комисија доноси одлуку да ли ће лечење бити медикаментозно или оперативно.

Болести штитасте жлезде су међу најчешћим обољењима данашњице. Процењује се да око 35% светске популације има неку врсту промена на штитастој жлезди. Симптоми поремећаја могу бити разноврсни.

Жене су угроженије од поремећаја штитасте жлезде, али је примећена повећана тенденција и код мушкараца.

Штитаста жлезда се одстрањује у случају да дође до поремећаја њене грађе и функције и ако постоји сумња на туморску промену. Хипертиреоза (повећано лучење хормона) је разлог за операцију уколико терапија лековима није дала адекватан ефекат. Притисак који врши штитаста жлезда може да смета гласним жицама изазивајући промуклост, смета душнику када особа отежано дише и једњаку када отежано гута.

Многи случајеви карцинома тироиде су трајно излечени операцијом када су се пацијенти јавили у раним стадијумима болести.

Операција штитасте жлезде траје од 30 до 90 минута и изводи се у општој анестезији. Пацијент остаје у болници један или два дана, док опоравак у кућним условима најчешће траје око три недеље. Компликације код операције штитасте жлезде су веома ретке.

Код свих операција штитасте жлезде ради се истовремено биопсија ткива, тако да се током операције утврди да ли се ради о доброћудној или злоћудној промени..

Након операције пацијент може осећати болове који се купирају најчешће само таблетама против болова, а понекад се јавља и пролазна промуклост. Прве две недеље након операције се препоручује уздржавање од физичке активности и напрезања.

Пацијенти се враћају нормалном животу, без ограничења, а жене могу да се одлучују на рађање без бојазни по здравље плода.

Пацијентима Средњобанатског региона је на овај начин омогућено једноставно и доступно остваривање права  овог сегмента здравствене заштите, због којег су до сада морали да путују у неку од клиника у Новом Саду или Београду. У Општој болници Зрењанин нема листи чекања за операције штитасте жлезде, као ни за операције на дојкама.

 

 

 

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …