ОБЕЛЕЖЕН МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

У Општој болници „Ђорђе Јоановић” Зрењанин, је поводом обележавања октобра као међународног месеца борбе против рака дојке одржана конференција за медије. О ситуацији у нашој земљи, превентиви и факторима ризика говорила је начелница Одељења онкологије, др Ивана Ујфељан Ристић, а о своја искуства пренела је и некадашња пацијенткиња овог одељења, која се успешно изборила са раком дојке.
Карцином дојке један је од најчешћих узрока смртности код жена. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.380.000 жена оболелих од ове болести, а око 525.000 њих умире сваке године.

Др Ујфељан Ристић истиче је болест излечива уколико се открије на време. Дојка је орган који је лако доступан прегледу, а свака жена најбоље зна структуру својих дојки и требало би да ради самопреглед једном месечно. Сада је у току и скрининг на националном нивоу где се ради мамографија, њиме су обухваћене жене од 50 до 69 година старости. У Војводини је одазив на скриниг јако добар, много бољи него у другим деловима Србије.

Фактори ризика значајни у настајању малигних болести јесу рана менарха (рана прва менструација), касни климакс, нерађање, породична анамнеза, лоше животне навике попут пушења, физичка неактивност, гојазност.

Терапије су данас све савременије, тако да су могућности за лечење и операције много веће. Из искуства знамо да је код појединих пацијенткиња страх пресудио да се не јаве на време, али и неразумевање породице и околине.
Некадашња пацијенткиња Онколошког одељења, која се изборила против рака дојке, истиче да жене требају да имају на уму да је ова болест данас излечива, за разлику од неких других болести које се не сматрају тако опасним, а имају већу стопу смртности.
– Са непуних 40 година, без фактора ризика, имала сам рак дојке. Ако можете себи да посветите време да одете код фризера или да се нашминкате, можете наћи времена да одете на преглед макар једном годишње. Тада сам имала среће што живим у Зрењанину где постоји Дневна болница и добро организована онколшка служба, па пацијенткиње могу у току дана примити терапију и отићи кући, што је велика предност јер смо у окружењу својих најмилијих. Цитостатска терапија више није баук и није нешто што се не може поднети, а доноси бенефит да можете наставити свој живот, рекла је она.