ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

У Одсеку дневне болнице Психијатрије Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин обележен је 10 октобар – Светски дан менталног здравља. Као и сваке године, овај дан је обележен заједно са пацијентима, који су активни учесници. Пацијенти су читали своје радове, песме и приче, а запослени су им као изненађење организовали томболу.

Шеф Одсека дневне болнице Психијатрије – др Весела Јашин Лалетин је говорила о значају очувања менталног здравља. Ментално здравље подразумева складан однос унутар саме личности у емоционалном, социјалном и интелектуалном смислу. Психички поремећаји ремете квалитет нормалног рада и живота, изазивају патњу, отуђеност и тако стварају проблеме не само особама које болују, него њиховој породици и радној средини.

Др Весесла је навела да је учесталост стресних поремећаја висока, као и пораст менталних поремећаја. Све чешћа је злоупотреба алкохола, али и злоупотреба психоактивних супстанци. Све је већи број самоубистава, а депресија и то не само одраслих, него све чешће и код деце је нешто што нас свакодневно прати и што представља велики проблем. Данас смо друштво старих, све је већи пораст прегледа старијих и дементних људи који више не могу сами да живе и функционишу, породица нема начина и едукације, а друштво капацитете да их све смести.

Чак две трећине психијатријских пацијената никада не потражи стручну помоћ или савет и не узима лекове из страха да ће их одбацити породица, радна организација и друштво. Тако пацијент остаје сам са својим проблемима, тешким мислима,  врти се у зачараном кругу дуго времена док не буде исцрпљен и тек тада затражи помоћ.

Ментални стрес је свакодневно присутан. Развод, губитак родитеља, брачног партнера, појава болести – све то значајно утиче на квалитет живота.

Потребно је да људи схвате да се то може десити свакоме, али и да може да се лечи и побољша квалитет живота.

У Одсеку дневне болнице Психијатрије рад је осмишљен у полухоспиталном третману. Пацијенти долазе ујутру, добијају лекове, присуствују групно терапијској заједници где су тематски одређени дани. У рад су укључени психолог, социјални радник, радни терапеут, лекар, едуковане сестре. Рад је подељен у три секције: секција за лечење болести зависности где превасходно спада алкохолизам, секција за психотичне поремећаје и секција за неуротичне поремећаје где спадају анксиозни поремећај, депресија… То је најсавременији начин лечења психијатријских болесника, а наш циљ је да обухватимо што више пацијената, како би било што мање хоспитализованих. 

Како би поправили наше ментално здравље потребно је да побољшамо самопоуздање, почнемо да верујемо у себе и да се адаптирамо на ментални стрес. Свако од нас мора се потруди да пронађе унутрашњи смисао живота јер једино то може живот да учини квалитетним – савет је  др Веселе Јашин Лалетин.

 

НАДА…

 

Туга се свила у наша крила.

Ту је негде и срећа

Али је туга већа.

Плашимо се таквог осећања а

И свог неизвесног стања.

Као на некој клацкалици,

Такви ходамо по улици.

Скупили се тако овде сви

И причамо о својој судбини.

Као да помало душу лечимо

и једно другом тугу спречимо.

Ту су докторица и сестрица

Осмех враћају на наша лица.

У врата гледамо и

нећемо да се предамо.

Кад кроз њих једном изађемо,

Смисао живота и ми да нађемо.

 

Секција „Ц“

 

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …