ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Овогодишњи Светски дан срца, 29. септембар, обележен је широм планете у знаку обећања: „Шта ја могу одмах да учиним да се побринем за своје срце, за твоје срце…за сва наша срца?“

Према подацима Светске здравствене организације Србија је друга у Европи по учесталости умирања од кардиоваскуларних болести. Сваког сата у Србији умре шест особа од кардиоваскуларних болести, а сваког дана у нашој земљи 45 особа доживи инфаркт.
У Војводини је број инфаркта у 2016.години био 2888, а у 2017.години чак 4405 пацијената доживело је срчани удар.

У Воводини су поводом обележавања овог дана организовани бесплатни превентивни прегледи у 54 здравствене установе – 44 дома здравља и 9 општих болница.
Општа болница „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин је у Месној заједници „Сава Ковачевић“ имала акцију и обављала клинички преглед, ЕКГ, мерење шећера и мерење притиска. У лекарском тиму је била др Сања Ђурин – кардиолог, начелница Интерног одељења.
„Циљ је да подсетимо на значај кардиоваскуларних болести и на факторе ризика који их изазивају. Најзачајнији фактори ризика су повишен крвни притисак, шећерна болест, физичка неактивност, лоша исхрана и гојазност“ истакла је др Ђурин.
Према њеним речима, у Војводини је у односу на целу државу заступљен највећи проценат кардиоваскуларних болести, конкретно коронарне болести – ангина пекторис и инфаркт миокарда. То је све данак стила живота који није здрав а подразумева смањену физичку активност, гојазност и лошу исхрану.
Савет је појачана физичка активност, макар лагане шетње и лагана вожња бицикла, што дужи боравак у природи. Стрес је такође један од фактора ризика који тешко можемо исконтролисати, али морамо покушати да нађемо начин да га амортизујемо.
У Средњобанатском округу годишње буде до 600 акутних инфаркта миокарда. Покрајински секретаријат за здравство је то препознао као проблем, тако да од прошле године у Општој болници Зрењанин ради ангио сала, захваљујући којој можемо боље да збринемо и лечимо пацијенте ове категорије.

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …