ДОЈЕЊЕ – ТЕМЕЉ ЖИВОТА

Светска недеља дојења се обележава у току прве недеље августа у више од 170 земаља света, ове године под слоганом „Дојење – темељ живота“. Тим поводом, др Свјетлана Ждрале – шеф Одсека неонатологије Опште болнице Зрењанин, говорила је о значају дојења за бебе и мајке и квалитету мајчиног млека.

Др Ждрале је нагласила да је мајчино млеко једина идеална храна за одојчад. Садржи све хранљиве материје, а с временом мења састав прилагођавајући се расту бебе. Оно представља беби комплетан оброк, ствара осећај ситости и лако се вари. Деца која су дојена, ретко су склона гојазности и потхрањености, имају бољи имунитет, много ређе имају појаву алергија, упалу средњег уха. Сматра се и да дојење  помаже да се максимално испољи  интелектуални потенцијал бебе.

Може се десити да беба не напредује адекватно у првим данима и месецима живота, а онда треба порадити на техници дојења. У неким случајевима је потребно понудити одговарајућу дохрану, али то се увек ради након подоја, како би беба максимално искористила мајчино млеко. Сталним стављањем бебе на дојку, млека ће бити све више, а потреба за дохраном све мања.

Предсности од дојења имају и мајке. После порођаја се боље успоставља хормонални статус, мајке лакше враћају телесну масу на првобитну. Сматра се да дојење има одређени протективни ефекат према карциному дојке и другим облицима малигних обољења. Осим тога, дојењем се између мајке и бебе успоставља посебан емотивни однос и блискост.

У Општој болници Зрењанин је актуелан беби френдли програм, беба се по порођају ставља мајци на дојку, а свака мајка се пре одласка кући обучи како да доји. Мајчино млеко  има све потребне квалитете  баш за бебу те мајке, тако да је заблуда мишљење да је неко млеко слабо.

Др Ждрале је најавила и веће активности поводом Националне недеље дојења, која се обележава прве недеље октобра.

 

Погледајте још

УСПЕШНО СПРОВЕДЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ СУГРАЂАНА ВЕЛИКА

У оквиру превентивних прегледа штитасте жлезде, који су организовани у око 170 здравствених установа широм …